Start Biografi Diskografi
Foton
Gästbok

Biografi

Handpump och utedass

Jag är född 1952 och växte upp i Skrekarhyttan, en liten by i hjärtat av Bergslagen mellan Nora och Karlskoga. Mina föräldrar drev Åke Wellanders Speceri & Diversehandel som sålde allt från nymalet kaffe till hästskor, spik och bensin från fat. En spännande och rolig uppväxtmiljö med handpumpat vatten och utedass, året runt.
Fortsätt

Nora

1959 flyttade familjen till Nora och där påbörjade jag min musikaliska bana medelst blockflöjt och dragspel. Som så många andra ynglingar i min generation började jag dock spela gitarr dagen efter att The Beatles gästat pop-programmet "Drop In" 1963, och på den vägen är det. Nora Folkets Park var på den tiden mycket aktiv och gästades av alla de mest populära 60-talspopbanden, vilket bidrog till att musikintresset ökade ytterligare. Vintertid var nöjesutbudet mer begränsat, reaktionsmätaren "Testo" på busstationen och personvågen på tågstationen tillhörde de absoluta höjdpunkterna. Jag spelade med några olika popband i Nora under mitten av 60-talet, oftast gitarr men även bas.
Fortsätt

Peps & Blues Quality

I början av 1968 flyttade vi till Örebro och där kom jag i kontakt med Blues Quality, ett bluesband som året innan hade kommit på tredje plats i Sveriges Radios Popbandstävling. Bandet hade just inlett ett samarbete med Linkin’ Louisiana Peps, senare känd som Peps Persson, och hade problem med gitarrist. Jag hade just börjat gymnasiet, men tilläts efter ett ”familjeråd” att ta ett sabbatsår, som f.ö. fortfarande pågår. Så på sommaren 1968 började jag som 16-åring att försörja mig som gitarrist i Peps & Blues Quality.
Fortsätt

Studiosvängen

Under 1969 halkade jag in i den s.k. studiosvängen och har sedan dess arbetat fortlöpande i grammofonbranschen, i första hand som gitarrist förstås men även som producent. Enligt SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) var jag i mars 2020 registrerad för musikermedverkan på 6 331 verk (titlar), fördelade över 1 698 olika album.
Fortsätt

Nature

Blues Quality upplöstes under 1970 och några av oss tidigare medlemmar bildade då bandet Nature med Mats Ronander som frontman. Efter att Nature upplöstes efter sommaren 1977 har samarbetet med "Malla" fortsatt då & då under åren, t.ex. i Wellander-Ronander och senare även i Low Budget Blues Band. Förutom att turnera flitigt under eget namn så fungerade Nature också under långa perioder som kompband åt bl.a. Pugh Rogefeldt, Ted Gärdestad, Göran Fristorp och Ulf Lundell.
Fortsätt

ABBA

Någon gång 1974 frågade Björn & Benny om jag hade lust att lira gitarr på några ABBA-låtar. De var mycket involverade i Ted Gärdestads karriär, det var så vi kom i kontakt från början. Det kom att utveckla sig till ett långt samarbete, förutom skivinspelningarna också medverkan på alla de stora ABBA-turnéerna samt senare också ex. vis Chess-projektet, soundtracken till filmerna Mamma Mia och Mamma Mia! Here We Go Again samt ABBA-albumet Voyage, utgivet i November 2021.
I samband med releasen av Voyage gjorde jag några tidningsintervjuer, bland annat för Sunday Express och Guitarist Magazine.
På ABBA's officiella hemsida finns en kort biografi om mig. Klicka här om du vill läsa den!
Fortsätt

Fackligt krångel

Här är ett av många klipp med ABBA, just detta från "Top of the pops" i december 1976. Det är lite extra intressant därför att speakern faktiskt är desinformerad ang. vilken orkester som spelar. Läs mer om detta och om diverse fackligt krångel här!
Fortsätt

Band under 80-talet

I början av 80-talet spelade jag med Zkiffz, med Björn Skifs i spetsen, samt med Low Budget Blues Band med Mats Ronander och Little Mike Watson som frontmän. Några år senare kom ett hobbyprojekt att utvecklas till något mycket mer än någon hade tänkt sig, nämligen Little Mike & The Sweet Soul Music Band. Ytterligare några år blev ett annat hobbyprojekt, Stockholm All Stars, också mer omfattande än någon hade räknat med. Mer info om banden och skivutgåvor finns i Diskografin.
Fortsätt

Restaurant Havsbadet

Från slutet av 80-talet och fram till 1998 tillbringade jag somrarna i Lysekil där jag tillsammans med Nikke Ström, Lasse Thulin och Totta Näslund drev Restaurant Havsbadet. Förutom krogjobbet ingick jag också i vårt husband Totta & Hot 'n' Tots. Vid sidan av Totta gästades vi också av många andra fina artister; Ted Gärdestad, Pugh Rogefeldt, Georgie Fame, Tommy Körberg, Mats Ronander, Sanne Salomonsen, Ola Magnell, Papa Dee, Ulf Dageby, Christer Sjögren, Karin Wistrand, Lotta Engberg m.fl. Vi hade också många andra band och artister på vår scen under åren, t.ex. Tower of Power, Robben Ford, Wilmer X, Eldkvarn, Peps, Louise Hoffsten, Clas Yngström, Raj Montana Band, Chris Jagger, Niklas Strömstedt, Nationalteatern, Claes Malmberg, The Spotnicks, Stonefunkers och Thomas Di Leva.
Fortsätt

Povel och Chess

Under den här perioden jobbade jag under övriga tider på året med olika show- och teateruppsättningar, i första hand med Povel Ramels "Knäpp igen", "Kolla klotet" och även "Som om inget hade hänt" på våren 2000. Många fina artister "passerade revy" i dessa shower, i den senare Putte Wickman och Wenche Myhre. Det gjordes också ett stort antal "Chess in concert"-konserter runt om i landet, t.ex. vid Shack-VM i Skellefteå 1989 samt vid den stora invigningen av Eriksbergshallen 1994 för att nämna några.
Fortsätt

Rhapsody in rock, solokarriär och studiojobb

Jag åkte med Robert Wells på några av de tidigare av "Rhapsody in rock"-turnéerna, bl.a. var vi i Sovjet i början av 1989, ett knappt halvår innan sönderfallet började, en mycket speciell och faktiskt smått kuslig upplevelse. Jag gjorde också en hel del framträdanden som solist efter att mina skivutgåvor hade väckt en del uppmärksamhet, bl.a. så fick jag det hedersamma uppdraget att framträda med en egen låt vid Globen-invigningen i februari 1989. Dessutom gick grammofonbranschen på den tiden fortfarande för högtryck, så det var gott om studiojobb.
Fortsätt

Musikaler och Melodifestivaler

Många nattklubbsshower, teaterföreställningar och ett antal korsord har jag avverkat sedan slutet av 70-talet, senast "Kristina från Duvemåla", "Guys & Dolls" och "Chess". Under en föreställning av "Chess" på Cirkus i Stockholm så drabbades jag tyvärr strax före jul 2002 av en tinnitus-skada nere i orkesterdiket och har sedan dess tvingats undvika den typen av jobb och arbetsmiljöer. Medverkan i ett femtontal Melodifestivalorkestrar har också hunnits med plus den stora finalen i Göteborg 1985, detta på den tiden man fortfarande använde sig av levande orkester.
Fortsätt

Vikingarna

Under våren 2004 hoppade jag in som gitarrist i dansbandet Vikingarna, något som förvånade många. För mig kändes det dels som ett sätt att hedra min gamle vän och kollega Lasse Westmann, bandets gitarrist som gick bort i början av året, dessutom hade jag medverkat "bakom kulisserna" på bandets plattor under åren. Så det var ganska naturligt att hoppa in under bandets avskedsturné, f.ö. en mycket trevlig tid.
Fortsätt

Albin Hagströms Minnespris

År 2005 hade jag den stora äran att av Kungliga Musikaliska Akademien mottaga Albin Hagströms Minnespris, något som jag känner mig mycket glad, hedrad och stolt över.

Klicka här om du vill läsa mer.

Klicka här för lite småroligt i anknytning till Hagström Musik.
Fortsätt

Mamma Mia

Musikalen "Mamma Mia" blev till långfilm och till en sådan behövs förstås musik, så i februari 2007 gick vi in i Atlantis Studio i Stockholm för att spela in bakgrunderna till soundtracket. Atlantis hette förr Metronome och där spelades många av ABBA-låtarna in innan Polar-studion byggdes 1979. Så det var onekligen lite déjà vu-känsla att efter 25 år återvända till "brottsplatsen" och spela in ABBA-låtar igen. Vi var samma kompgrundstomme som på de senare ABBA-plattorna; Benny, Rutger Gunnarsson, Per Lindvall och jag, men nu även förstärkta med slagverkaren Jörgen Stenberg.
Fortsätt

Artistsamarbeten

Jag har haft det stora nöjet och förmånen att i olika sammanhang få arbeta med många av våra mest populära artister, förutom de redan nämnda även Charlie Norman, Jerry Williams, Magnus Uggla, Siw Malmkvist, Tomas Ledin, Carola, Lill-Babs, Harpo, Tommy Körberg & Lena PH för att nämna några. Ej heller att förglömma alla duktiga musikerkollegor. Ingen nämnd, ingen glömd!
Fortsätt

Soloskivor

Förutom skivor med de olika band jag har spelat med och alla övriga inspelningar så har jag också gjort några soloskivor, huvudsakligen instrumentala. En av dem innehöll en version av Lars-Eric Larssons "Romans ur Pastoralsvit, opus 19". Den väckte en del uppmärksamhet i mitten på 80-talet och låg t.o.m. på Svensktoppen, ovanligt för en instrumentallåt. Detsamma gjorde versionen av "Anthem" ur Chess några år senare, femton veckor på listan och som högst på tredje plats. Efter många års uppehåll började jag under hösten 2017 återigen ge ut ny musik. I första hand för publicering på Spotify, Apple Music och övriga streamingplattformar. Läs mer i Diskografin.
Fortsätt

Julturnéer med Christer Sjögren

Under senare år har min verksamhet allt mer kommit att handla om hemarbete, både med gitarrpålägg på distans och annat studioarbete samt även med webbdesign. Vad det gäller livejobb är jag som nämnts lite restriktiv med sådana, men 2011 packade jag turnéväskan igen och jobbade med Christer Sjögrens Julkonsert. Förutom Christer medverkade Pernilla Wahlgren, Gunhild Carling, ett femmannaband och kör. 2012 och 2013 blev det repris på julsvängen. Samma gäng förutom Pernilla, nu med Lotta Engberg i uppställningen istället, 2012 dessutom med Curt-Erik Holmquist som extra förstärkning i bandet.
Fortsätt

Chess in Concert

Jag har spelat Chess många gånger under åren, alltid med stort nöje: skivprojektet, premiärturnén 1984 tillsammans med London Symphony Orchestra, ett otal livekonserter med olika symfoniorkestrar samt i orkesterdiket under uppsättningen på Cirkus i Stockholm. Under 2015 och 2015 gjordes ett antal "Chess in concert"-föreställningar tillsammans med Stockholm Concert Orchestra. I samband med premiärturnén 1984 sponsrade SAAB med ett antal lyxinredda 900 Turbo, häftiga bilar på den tiden och nu för tiden en klassiker.
Fortsätt

Mamma Mia! Here We Go Again

I juli 2017 spelade vi in soundtracket till den kommande uppföljaren till "Mamma Mia". Den nya filmen, "Mamma Mia! Here we go again", beräknas ha premiär i juli 2018. Samma laguppställning som på det tidigare soundtracket, förutom att Mats "Mackan" Englund nu spelade bas, d.v.s. Benny, Per Lindvall, Mats Englund, Lasse Jonsson, Jörgen Stenberg och jag.
Fortsätt

Studioräven

År 2018 blev jag tillsammans med sånggruppen Dolls tilldelad Svenska Musikerförbundets Hederspris "Studioräven". Något jag givetvis känner mig mycket stolt, hedrad och glad över. Utdelningen skedde på legendariska Nalen den 5 februari. Du kan läsa allt om den här.
Fortsätt

Nytt album

I oktober 2018 släppte jag ett album innehållande de åtta nya låtar jag gett ut som singlar under 2017 och 2018 plus ett bonusspår inspelat 1996. Albumet fick helt enkelt namnet "2017/2018". All info om albumet och mina övriga utgåvor finns i Diskografin.
Fortsätt

Singlar 2019/2020

Tre singlar releasade under 2019 och 2020. "Anitras dans" skrevs av den norske kompositören Edvard Grieg 1875, de två andra låtarna är egna alster. All info om låtarna och mina övriga utgåvor finns i Diskografin.
Fortsätt

Grankottarnas visa

Jag gjorde ett lite annorlunda projekt i början av 2021 då jag skrev musiken och del av texten till en barnvisa baserad på boken "Grankottarna som både kunde prata och gå", skriven av Lars Fallgen. Boken hade rönt stor uppmärksamhet och fått högsta betyg på många håll. Läs mer här!
Fortsätt

Singlar 2021/2022

Sex låtar releasade under 2021 och 2022, fyra egna alster och två klassiska julsånger. Mer info om låtarna och mina övriga utgåvor finns i Diskografin eller Foton.


Småroligt i anknytning till Hagström Musik
×

Klicka på en bild för att se en förstoring

Ovan är ett par klipp från dåvarande Nora Stads & Bergslags Tidning gällande en dragspelstävling som gick av stapeln i Nora Folkets Park 1962. Under min "karriär" som dragspelare så spelade jag på ett Hagström Castello-spel.





Klicka på bilden för att se en förstoring

I mitten av 60-talet spelade jag bas i Norabandet Relaction. Bilden ovan är tagen på NTO's lokal i Lindesberg, troligtvis 1965. Jag har ett svagt minne av att fotograferingen gjordes för affisch-ändamål. Jag spelade på en Hagström-bas, tror att modellen hette 2B, ett riktigt bra instrument. Håkan Stockhaus t.v. spelade på en Hagström Viking, Kjell Ringström t.h. på en Höfner. Nisse Bergs trummor var, (med viss reservation), av märket Kingston.





Klicka på bilden för att se en förstoring

Ett par år senare köpte jag min första Marshall-förstärkare på Hagström Musik i Örebro. Det var också den första de sålde och jag fick vänta i flera månader på leveransen. Jag var bara 15 år så därför var min pappa Åke tvungen att stå som köpare. Nu var det gitarr som gällde, så Gösta Bäckström-förstärkaren som jag hade använt till basen lämnades som dellikvid.


 Start   Biografi   Diskografi   Foton   Gästbok   
Copyright © 2023

Lasse Wellander


Hemsida av Kablam